Şirket Devir-Birleşmeleri
genel bakış
Şirket Devir-Birleşmeleri
Rota Capital Private Equity (girişim sermayesi), Joint Venture (ortak girişim) vb. M&A operasyonlarını şirketin hazırlanması, tanıtılması, devir prosedürlerinin takibi ve satışın gerçekleşmesine kadar tüm süreç boyunca yönetir
aşamalar
Şirket Devir-Birleşme Aşamaları
-
Birinci Aşama
Hazırlık
-
İkinci Aşama
Road-Show
-
Üçüncü Aşama
Yatırımcılarla İlişkiler
-
Dördüncü Aşama
Birleşme Süreci
birinci aşama
Hazırlık
ÖN İNCELEME
Şubat 2017; 2017 yılı geçici verilerinin beyan edilmesiyle birlikte Rota Capital 2015-2016 ve 2017 yılı finansal tabloları üzerinden bir inceleme yapacaktır. Çalışmanın sonucunda Rota Capital Delta Şirket’in devir-birleşme operasyonu hakkında görüş edinir ve edinilen görüş, öneri ve tahminler Rota Capital Yönetim Kurulu Başkanı tarafından yapılacak bir sunumla Şirket Yönetimi’ne aktarılır. Bu çalışma ve sunum için Rota Capital ücret talep etmeyecektir.
SÜRECE BAŞLAMA KARARI VE ROTA CAPITAL'IN YETKİLENDİRİLMESİ
Devir-birleşme kararı alan Şirket Yönetimi, şirketi sürece hazırlaması, süreci yönetmesi ve şirket namına potansiyel alıcılarla ilişkiler kurabilmesi için Rota Capital’i yetkilendirir.
FİNANSAL REHABİLİTASYON
Rota Capital uzmanlarının şirketin muhasebe-finans birimleri ve mali müşaviri ile birlikte yürütecekleri çalışma neticesinde şirketin finansal ve mali yapısı uluslararası operasyonlara hazır hale getirilecek, dikkat çeken veya şirket değerini olumsuz etkileyen faktörler tespit edilerek iyileştirilecektir. Bu iyileştirmenin süresi şirketin mevcut yapısının durumuna göre değişiklik gösterecektir. Finansal iyileştirme ve hazırlanma sürecinde tatmin edici seviyeye ulaşılmasının ardından diğer aşamalara geçilecektir.
BEŞ YILLIK GELECEK PROJEKSİYONU
Şirketin gelecek 5 yılda göstereceği performans öngörüleri ve yatırım planlarının Şirket Yönetimi tarafından kendisine aktarılmasıyla, Rota Capital şirketin 5 yıllık gelecek projeksiyonunu hazırlayacaktır.
ŞİRKET DEĞERİNİN BELİRLENMESİ, ZAMANLAMA VE DEVİR MODELİNE KARAR VERME
Finansal iyileştirmede elde edilen neticelere göre Rota Capital’in sunacağı alternatifler ve öneriler Şirket Yönetimi tarafından değerlendirilerek; devir-birleşme sürecine başlama zamanı (hangi hesap dönemi sonuçlarıyla birleşmeye çıkılacağı), şirketin satışa çıkacağı değer ve hangi devir-birleşme modeli/modellerinin uygulanacağı kararlaştırılır.
ikinci aşama
Road-Show
Teaser Hazırlanması
Şirketin adı gizli tutularak Türkçe ve İngilizce dillerinde Teaser (kısa tanıtım) hazırlanır. Teaser detaylı Prezantasyon Dosyasının özetidir.
Road Show’a Çıkılması
Rota Capital hazırladığı Teaser’ı yurtiçi-dışı potansiyel yatırımcılara sunacaktır. Bunun için Rota Capital Teaser’ı işbirliği yaptığı kurumlarla paylaşır, yatırımcılarla ve yatırımcıları temsil eden kurumlarla birebir görüşmeler yaparak şirketi anlatır.
Prezantasyon Dosyasının Hazırlanması
Şirket ile ilgilenen yatırımcılara sunulmak üzere, şirketin finansal durumunu, geçmişini, mevcut durumunu, kapasitesini, ürünlerini, sektörünü ve pazar gücünü, gelecek projeksiyonunu ve yatırım modelini içeren detaylı bir dosya Türkçe ve İngilizce dillerinde Rota Capital tarafından hazırlanır. Bu dosya, yatırımcının talepleri doğrultusunda farklı detaylar içereceği için her bir yatırımcı için ayrı ayrı düzenlenecektir.
üçüncü aşama
Yatırımcılarla İlişkiler
-
1
Rapor ve Dosyaların Hazırlanması
Şirket’le ilgilenen yatırımcıların şirketten talep edeceği veri, rapor ve dosyalar Rota Capital yönetiminde Türkçe ve İngilizce dillerinde hazırlanacaktır. -
2Yatırımcılarla İlişkilerin Yürütülmesi
Şirket’e talip olan yatırımcılarla şirket arasında ki yazışmalar ve birebir görüşmeler Rota Capital tarafından yönetilir ve iletişim sağlanır. -
3
Prensiplerin Belirlenmesi
Satış koşulları müzakere edilir, karar aşamasına getirilir ve prensip anlaşması sağlanır.
dördüncü aşama
Birleşme Süreci
AKTİFLERİN DEĞERLEMESİ
Şirket aktifinde yer alan duran varlıklar yeniden değerlenir (güncel piyasa değerleri belirlenmiş olur). Süreci Rota Capital takip edecek ve yönetecektir.
DUE DILIGENCE SÜRECİ
Prensipte anlaşma sağlanan yatırımcı, Şirket’in mevcut durumunu teyit etmek amacıyla Finansal, Mali, Hukuki Due Diligence (durum tespit raporu) talep edecektir. Uluslararası kabul gören bir kuruma hazırlatılacak bu raporların takibi, hazırlayan kurumla ilişkiler Rota Capital tarafından yönetilir.
SÖZLEŞME HAZIRLANMASI
Yatırımcı ve Rota Capital uzmanları tarafından müzakere edilerek hazırlanan devir-birleşme sözleşmesi Şirket Yönetimi’nin kararına sunulur.
DEVİR-BİRLEŞME PROSEDÜRLERİ
Devir-birleşme sürecinin son aşamasında devir-birleşme mevzuat ve prosedürleri Rota Capital tarafından takip edilecek ve süreç yönetilecektir.
blog
Blog
Halka Arz İçin Gerekli Sermaye Ne Kadar Olmalı?
Halka Arz Nedir? İşletmelere Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
En güncel bilgi ve içerikler için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.