
kayıtlı sermaye sistemi
Kayıtlı Sermaye Sisteminde Sermaye Artırımı
Kayıtlı sermaye sistemine geçmiş olan şirketlerin yönetim kurulları 5 yıl süreyle ve sermaye tavanını geçmemek kaydıyla, genel kurul düzenlemeksizin alacakları bir karar ile sermayelerini artırabilirler. Bu işlem aracı kurum veya hukuk bürosu desteği olmaksızın Rota Capital’in yönetiminde gerçekleştirilmektedir.
Kayıtlı Sermaye Tavanının Artırılması
Kayıtlı sermaye sistemine geçmiş olan şirketlerin yönetim kurulları 5 yıl süreyle ve sermaye tavanını geçmemek kaydıyla, genel kurul düzenlemeksizin alacakları bir karar ile sermayelerini artırabilirler. 5 yılın sonunda veya gerek görülmesi halinde 5 yıllık süre içinde sermaye tavanının artırılması mümkündür. Bu işlem için gerekli SPK ve Ticaret Bakanlığı başvuruları, aracı kurum veya hukuk bürosu desteği olmaksızın Rota Capital tarafından yürütülmektedir.
due dılıgence
Mali-Finansal-Hukuki Due Diligence (Durum Tespit Raporu)
Şirket devir-birleşmelerinin önemli bir gerekliliği olan finansal-mali-hukuki durum tespit raporu (due diligence) Rota Capital tarafından hazırlanmaktadır. Bu raporda, şirketin mali-finansal performansı Rota Capital uzmanlarınca analiz edilmekte ve derdest davaları dâhil tüm hukuki durumu yetkin avukatlarca incelenmektedir.
finansal analiz
Finansal Analiz Raporu
Analiz çalışmaları, şirketlerin yasal kayıtları ve/veya TFRS uyumlu finansal tablo ve raporları üzerinden yapılmaktadır. Rapor, finansal tablolardaki hata veya hile kaynaklı önemli yanlışlıkları tespit etmek veya Şirket’in iç kontrolünün etkinliğine ilişkin bir görüş bildirmek amacında olmamakla birlikte temelde şirketlerin karşılaştırmalı olarak analiz edilen finansal performansının muhafazakâr bir yaklaşımla ifade edilmesi, böylelikle şirketin sürdürülebilirliği ve edimlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi hakkında görüş oluşmasının sağlanması hedeflenmektedir.
fizibilite
Fizibilite Raporu
Şirket devirlerini de içeren (M&A) önemli yatırımlar öncesinde devir alınması planlanan şirketlerin finansal yapısının incelenmesi, sağlayacağı muhtemel faydanın ölçümlenmesi ile planlanan yatırımların gelir projeksiyonunun oluşturulması fizibilite raporlarının ana konusudur.
Yapılması planlanan yatırımların uygulanabilirliğini ve sürdürülebilirliğini ifade eden doküman niteliğindeki fizibilite raporları yatırımların tahmini kârlılığını ortaya koyarken, sonuçları önceden tahmin ederek yatırımın başarıya ulaşabilmesi için alınacak aksiyonları da öngörmektedir.

sermaye artırımı
Bedelsiz Sermaye Artırımı
Bedelsiz Sermaye Artırımı (yatırımcılar arasındaki söylemiyle ‘bedelsiz bölünme’ veya ‘bedelsiz’) halka açık şirketlerin iç kaynaklarından yaptığı sermaye artırımlarıdır. Şirket açısından yeni bir kaynak olmadığı gibi yatırımcılar için de bir maliyet doğurmamaktadır. Mevcut hissedarların pay sayıları artar ancak sahiplik oranları değişmez, dolayısıyla hisse fiyatları azalır. Şirketlerin sermayelerini güçlendirmesi ve bedeli azalan hisselerin piyasada ucuz fiyat algısı yaratması hisselere olan yatırımcı ilgisini artırabilmektedir. SPK tarafından onaylanması gereken bedelsiz sermaye artırımı başvuruları ile SPK onayı sonrası Ticaret Bakanlığı izin ve tescil işlemleri herhangi bir aracı kurum veya hukuki desteğe gerek olmadan Rota Capital tarafından yürütülmektedir.
Bedelli Sermaye Artırımı
Bedelli sermaye artırımı halka açık şirketlerin yeni kaynak elde etme yöntemlerindendir. Hazırlanan izahnamenin SPK tarafından onaylanması gerekmektedir. Artırılması planlanan sermayeye öncelikle mevcut hissedarların belirlenmiş bir süre boyunca rüçhan hakkı vardır yani her hissedar sermaye artımından önce sahip olduğu pay oranında sermaye artırımına katılma hakkına sahiptir. Hissedarlarca alım hakkı kullanılmayan paylar halka arz edilebilmektedir. İhraç edilen paylar, satın almayı teşvik etmek için geçerli hisse fiyatına göre indirimli olarak fiyatlandırılabilir. Bir aracı kurum tarafından yürütülmesi gereken bu süreçte Rota Capital, bedelli sermaye artırımı modelinin ve stratejilerinin oluşturulması, başvuru dosyalarının hazırlanması, şirketle aracı kurum ve düzenleyici kurumlar arasında ki ilişkinin ve tüm sürecin yönetilmesi konusunda hizmet vermektedir.
Tahsisli Sermaye Artırımı
Tahsisli Sermaye Artırımı, şirketin mevcut ortaklarının rüçhan hakkı kısıtlanarak (sermaye artırımına katılmaları engellenerek), artırılması planlanan yeni sermaye paylarının önceden belirlenmiş kişi/kuruluşlara satılması işlemidir. Bu işlemde artırılacak paylar halka arz edilmeden, doğrudan yerli/yabancı kişi/kuruluşlara tahsis edilmektedir. Girişim sermayesi gibi yerli/yabancı fon yatırımlarında sıklıkla kullanılan yöntemdir. Rota Capital, SPK tarafından onaylanması gereken bu işlemin başvuru sürecini yürüttüğü gibi şirket ve tahsisli yatırımcı arasındaki ilişkiyi de yönetmektedir.
Uygunluk analizi
Halka Arza Uygunluk Analizi
Rota Capital, halka arzı hedefleyen şirketleri sürece başlamalarından önce kriterleri sağlamaları, ne zaman sağlayabilecekleri, şirket değeri, halka arza engel faaliyetler, hukuki uyuşmazlıklar açısından inceler. Bu çalışmanın neticesinde oluşan halka arz simülasyonu şirket yönetimine halka arz sürecine başlama veya ne zaman ve nasıl başlanacağı yönünde ışık tutmaktadır. Çalışma şirket merkezinde soru-cevap şeklinde düzenlenen bir toplantı ile anlatılmakta, şirketin halka arz planlaması ve halka arza uygunluğu hakkındaki Rota Capital’in görüşü şirket yönetimine aktarılmaktadır.
blog
Blog
Halka Arz İçin Gerekli Sermaye Ne Kadar Olmalı?
Halka Arz Nedir? İşletmelere Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
En güncel bilgi ve içerikler için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.