Kayıtlı Sermaye Sistemine Geçiş (KSS)

genel bakış

Kayıtlı Sermaye Geçiş (KSS) Nedir?

Halka arz öncesi kayıtlı sermaye sistemine geçen şirketler belirlenen sermaye tavanını geçmemek kaydıyla genel kurul düzenlemeden sadece yönetim kurulu kararı ile nominal bedelin altında veya üstünde değerle sermaye artırımı gerçekleştirebilir.

Daha Az Daha Fazla
sermaye tavanı

Sermaye Tavanı Nasıl Belirlenir?

KSS geçiş başvurusu aşamasında şirketler ödenmiş sermayelerinin veya TFRS uyumlu finansal tablolarında (bağımsız denetim raporunda yer alan) özkaynaklarının beş katına kadar sermaye tavanı belirleyebilirler. Kayıtlı sermaye sistemine geçmek isteyen şirketlerin sermayelerinin tamamının ödenmiş olması gerekmektedir.

Sermaye Tavanı Kaç Yıl Geçerlidir?

Kayıtlı sermaye sistemine geçen şirketler beş yıl boyunca, yönetim kurulunun takdir ettiği bir zamanda sermaye tavanlarına kadar sermaye artırımı yapabilirler. Beş yılın sona ermesi halinde süre uzatımı için SPK’ya başvurulması gerekmektedir. Rota Capital kayıtlı sermaye sistemi süre uzatımı başvurularının tüm aşamalarını yönetmektedir.

süreç

Kayıtlı Sermaye Sistemine Geçiş (KSS) Aşamaları Nelerdir?

Kayıtlı sermaye sistemine geçen şirketler beş yıl boyunca, yönetim kurulunun takdir ettiği bir zamanda sermaye tavanlarına kadar sermaye artırımı yapabilirler. Beş yılın sona ermesi halinde süre uzatımı için SPK’ya başvurulması gerekmektedir. Rota Capital kayıtlı sermaye sistemi süre uzatımı başvurularının tüm aşamalarını yönetmektedir.

Şirketi, finansal yapısını ve faaliyetlerini anlatan Başvuru Formu ile diğer başvuru belgeleri Rota Capital tarafından hazırlanır.

SPK uzmanlarının şirketi incelerken yöneltecekleri sorular cevaplanır, talep edecekleri bilgi, belge ve tablolar hazırlanır.

SPK ile olan tüm yazışmalar, halka arz olacak şirketin Rota Capital’in kullanımına sunulmuş olan kurumsal maili üzerinden Rota Capital tarafından gerçekleştirilir. Böylelikle hatalı yazışmaların, bilgi aktarımlarının önüne geçilmiş olunur.

KSS geçiş amacıyla esas sözleşmede yapılacak değişiklik öncesinde mevcut esas sözleşme üzerinde gerekli değişiklik ve düzenlemeler gerçekleştirilir.

Sermaye Piyasası Kanunu hükümlerine uyum amacıyla değiştirilmesi ve SPK tarafından onaylanması gereken Esas Sözleşmenin tadil metni Rota Capital tarafından hazırlanır.

KSS geçişin SPK tarafından onaylanması sonrasında Ticaret Bakanlığı başvuru belgeleri hazırlanır, başvuru yönetilir.

Ticaret Bakanlığı onayı sonrası genel kurul organize edilir.

KSS geçiş tescil başvurusu gerçekleştirilir.

sermaye artırımı

Kayıtlı Sermaye Sisteminde Sermaye Artırımı

Kayıtlı sermaye sistemine geçmiş olan şirketlerin yönetim kurulları 5 yıl süreyle ve sermaye tavanını geçmemek kaydıyla, genel kurul düzenlemeksizin alacakları bir karar ile sermayelerini artırabilirler. Bu işlem aracı kurum veya hukuk bürosu desteği olmaksızın Rota Capital’in yönetiminde gerçekleştirilmektedir.

Kayıtlı Sermaye Tavanının Artırılması

Kayıtlı sermaye sistemine geçmiş olan şirketlerin yönetim kurulları 5 yıl süreyle ve sermaye tavanını geçmemek kaydıyla, genel kurul düzenlemeksizin alacakları bir karar ile sermayelerini artırabilirler. 5 yılın sonunda veya gerek görülmesi halinde 5 yıllık süre içinde sermaye tavanının artırılması mümkündür. Bu işlem için gerekli SPK ve Ticaret Bakanlığı başvuruları, aracı kurum veya hukuk bürosu desteği olmaksızın Rota Capital tarafından yürütülmektedir.

blog

Blog

Halka Arz

Halka Arz (Halka Açılma) Şartları Nelerdir?

Halka arz olan şirketler işletme sermayesini artırırken yatırımları için finansman elde etmekte....
Halka Arz

Halka Arz İçin Gerekli Sermaye Ne Kadar Olmalı?

Halka arz hedefleyen şirketler halka arz detaylarını da sürekli araştırıyor. Özellikle son...
Business News

Halka Arz Nedir? İşletmelere Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Halka Arz Nedir? İşletmelere Sağladığı Avantajlar Nelerdir? Borsa İstanbul’da yapılan halka arzlar...

En güncel bilgi ve içerikler için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

tr_TRTurkish