HALKA ARZ

Halka Arz Nedir?

Halka arz şirket paylarının çok sayıda yatırımcıya satılmasıdır. Satılan paylar borsada işlem görmeye başlar ve yatırımcılar arasında el değiştirir. Halka arz teknik olarak şirkete yeni ortaklar katılması anlamına gelse de imtiyazlı paylara sahip olmayan bu yeni ortakların yönetim hâkimiyetine sahip olmaları mümkün değildir. Halka arzlar ortak satışı ve sermaye artışı yoluyla yapılabilmektedir.

Daha Az Daha Fazla

Ortak Satışı

Halka arzda şirketin mevcut ortakların paylarının satılmasına ortak satışı denmektedir. Bu satıştan elde edilen gelir ortakların şahsi varlığıdır, vergiden muaftır ve geri ödemesi yoktur.

Sermaye Artırımı

Şirketin mevcut sermayesini artırması ve artırılan sermayenin borsada yatırımcılara satılması işlemine sermaye artırımı yoluyla halka arz denmektedir. Bu satışa mevcut ortaklar katılamaz. Buradan elde edilen gelir ise şirket aktifine girmektedir, vergiden muaftır, faizi veya geri ödemesi yoktur.

Yüksek Finansman

Halka arz gelirleri düşük maliyetli, vergisiz, faizsiz ve geri ödemesizdir.

  • 1

    Tanınırlık

    Halka açık şirket olma prestijinin yanı sıra halka açılan şirketlerin tanınırlığı ve dijital ortamda görünürlüğü artmaktadır.
  • check-list

    Şeffaflık / Kurumsallaşma

    Halka açılan şirketler kurumsal yönetim ilkelerine uygun hareket ederler, finansal performansı bağımsız denetime tabi tutulur ve neticeleri yatırımcılarla paylaşılır. Halka arz şeffaflık ve kurumsallaşma sonucunu doğurur.
Halka arz

Halka Arzda Satılan Paylar Nelerdir?

Halka arzlarda sadece imtiyazsız paylar satılabilir. Şirket yönetiminin seçiminde imtiyaz tanıyan paylar satılmamakta ve mevcut ortaklarda kalmaktadır. Bu durumun sonucu olarak halka arz sonrasında mevcut ortaklar şirketteki yönetim hâkimiyetlerini kaybetmezler.

 

SPK her yılsonunda finansal performansa bağlı halka arz kriterlerini güncellemektedir. 2024 yılında halka arz olmak isteyen şirketlerin bağımsız denetimden geçmiş TFRS uyumlu finansal tablolarında aktif büyüklükleri 2022 yılında 450 milyon lira, 2023 yılında 1 milyar 500 milyon lira üzerinde olması ve net satışlarının 2022 yılında 270 milyon lira, 2023 yılında 750 milyon lira üzerinde olması gerekmektedir. Bu kriterleri sağlasa bile son iki yılda kâr etmemiş şirketlerin ana pazarda halka açılmaları mümkün değildir. Yıldız Pazarda aşağıdaki şartları sağlamak kaydıyla bu kural esnetilmiştir;

- Ortaklığın bağımsız denetimden geçmiş son yıl ve ilgili ara dönem finansal tablolarında faaliyet karı olması,
- Halka arz edilen paylarının piyasa değerinin asgari 1,5 milyar TL olması,
- Bağımsız denetimden geçmiş son finansal tablodaki özsermaye altında sınıflandırılan tutarlara halka arzdan elde edilecek paylara ilişkin primler ile artırılan sermayenin nominal tutarı eklenerek hesaplanacak özsermaye/sermaye oranının birden büyük olması,
- Halka arzın sadece ortak satışı yoluyla yapılmaması.

Yıldız Pazar’da en düşük halka arzlar 1 milyar liranın üstünde olmalı ve şirketler en az %10 oranında halka açılmalıdırlar.

Ana Pazar’da en düşük halka arzlar 250 milyon liranın üstünde olmalı ve şirketler en az %20 oranında halka açılmalıdırlar.

Alt Pazar’da en düşük halka arzlar 100 milyon liranın üstünde olmalı ve şirketler en az %25 oranında halka açılmalıdırlar.

Alt Pazar’da sadece sermaye artışı yöntemiyle halka arz yapılabilir. Bu pazarda gerçekleşen halka arzlarda ortaklar kendi paylarını satamazlar.

Halka arz olacak şirketlerin ortaklarında ve yönetim kurulu üyelerinde aranan vasıflar bulunmamaktadır. Ancak hem ortakların hem yönetimde söz sahibi kişilerin kasten işlenen bir suçtan dolayı 5 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılmamış olmalıdırlar. Ayrıca beş yıldan az olsa dahi aşağıdaki suçlardan hüküm giymemiş olmalıdırlar;

•SP mevzuatında yer alan suçlar
•Bankacılık kanununda yer alan suçlar
•Kara para aklama
•Devletin güvenliğine karşı suçlar
•Anayasal düzene karşı suçlar
•Milli savunmaya karşı suçlar
•Devlet sırlarına karşı suçlar
•Casusluk
•Zimmet
•İrtikap
•Rüşvet
•Hırsızlık
•Dolandırıcılık
•Sahtecilik
•Güveni kötüye kullanma
•Hileli iflas
•Bilişim sistemini engelleme, bozma
•Banka/kredi kartı kötüye kullanma
•Kaçakçılık
•Vergi kaçakçılığı
•Haksız mal edinme

Son 2 yıl içerisinde konkordato ilan etmiş bir şirket halka açılamaz. 

Halka arz hedefleyen şirketlerde faaliyetlerinin sürekliliğini önemli derecede etkileyecek hukuki uyuşmazlıklar, şirket hisseleri üzerinde rehin, haciz ve benzeri takyidatlar bulunmaması gerekmektedir. 

2024 yılı içinde halka arz başvurusunda bulunacak şirketlerin TMS-29 gereği enflasyon muhasebesi uygulanmış TFRS uyumlu finansal tablolarındaki toplam varlıkları (aktifleri) 2023 yılında 1,5 milyar lira ve 2022 yılında 450 milyon liranın üzerinde olmalıdır.

2024 yılı içinde halka arz başvurusunda bulunacak şirketlerin TMS-29 gereği enflasyon muhasebesi uygulanmış TFRS uyumlu finansal tablolarındaki toplam hâsılatı 2023 yılında 750 milyon lira ve 2022 yılında 270 milyon liranın üzerinde olmalıdır.

blog

Blog

Halka Arz

Halka Arz (Halka Açılma) Şartları Nelerdir?

Halka arz olan şirketler işletme sermayesini artırırken yatırımları için finansman elde etmekte....
Halka Arz

Halka Arz İçin Gerekli Sermaye Ne Kadar Olmalı?

Halka arz hedefleyen şirketler halka arz detaylarını da sürekli araştırıyor. Özellikle son...
Business News

Halka Arz Nedir? İşletmelere Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Halka Arz Nedir? İşletmelere Sağladığı Avantajlar Nelerdir? Borsa İstanbul’da yapılan halka arzlar...

En güncel bilgi ve içerikler için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Hizmetlerimiz

Rota Capital SMMM ve Danışmanlık A.Ş., halka arz danışmanlığı, kayıtlı sermaye sistemine geçiş, şirket devir-birleşmeleri, ve finansal danışmanlık konularında yurt içinde kurumsal firmalara hizmet veren bir danışmanlık şirketidir.

Murat Yanık yönetiminde 2013 yılında kurulan bu organizasyon, başta sermaye piyasası araçları ve özellikle halka arz olmak üzere şirket devir birleşmeleri, şirket değerlemesi ve finansal danışmanlık konularında yönetim ve çözüm üretme yetenek ve tecrübesine sahiptir.

tr_TRTurkish